Копенхаген – впечатления

За Дания дори не знам от къде да почна. Имаше сблъсък на култури. Имаше странни места и непознати езици. Имаше викинги и живи русалки.

Хората са приветливи и скромни. Почти всички говорят английски по-добре от английската кралица. Каквото питаш – ще ти обяснят. Стереотипът за външния вид е верен – руси коси, сини очи и лунички. Направо да се влюбваш на всяка крачка 🙂 Ремонтите по улиците се извършват не от цигани, ами от викинги. Има и доста имигранти от всякакви други националности.

Първото нещо, което ме шокира там беше вело-културата. Навсякъде джиткат колелета. Имат си техни светофари. Някои улици са само за колелета. Вело-алеите им са интегрирани така естествено с всичко, че тези тук които в момента се строят приличат на много жалък опит за лов на маймуни с трици.

Там хората се раждат на колела, прохождат на колела, живеят на колела и умират на колела. Имат всякакви приставки за колелата – от детски колички, през бебешки столчета и товарни вагонетки. Единствените два повода да видиш някой да ходи пеша е или ако е турист, или ако си разхожда кучето. Огромни плантации с вело-паркинги пред всеки магазин е обичайната гледка. Хората карат и коли, но може би в случай че имат работа извън града. Копенхаген не е толкова голям. Пеша почти успяхме да го обиколим, а ако си с колело – целия град е твой на тепсия.

IMG_7299

То и без това цялата им страна е равна като тепсия. Най-високата точка в Дания е планината Мьолехуй със зашеметяващата височина от 170 (!) метра.

Поради любовта на датчаните към колелата, сериозен трафик почти няма. Никъде не видях задръстване или въобще на светофар да чакат повече от пет коли. По-голямата част от автомобилите са таксита и автобуси. Автобусите, метрото (2 линии – нищо особено) и градската железница съставят обществения транспорт. Таблата по спирките не са особено информативни, но за сметка на това имат приложение за мобилни телефони, което е върха. Градът и покрайнините са разделени на зони, като билетът зависи колко зони прекосява. Според броя на зоните, билетът може да важи 1-2-3 часа, като през това време с него може да сменяте колкото транспорта искате.

Ако пристигате в Дания, вероятно това се случва чрез самолет.

До Копенхаген може да използвате две летища. Същинското копенхагенско летище Kastrup (CPH) е най-голямото скандинавско летище и едно от най-старите летища в Европа. Има директна връзка с градския транспорт, но за съжаление от България нямаме редовна линия на там.

Второто летище е в шведския град Малмьо (MMX), което отстои на 60 км. Самото летище въобще не е голямо и обслужва по-скоро вътрешни полети и нискотарифни компании. Транспортът от летището до Копенхаген може да е проблем. Aвтобусната комания Neptunbus пуска бусчета след всеки полет на Wizz Air. Задължително си резервирайте онлайн място в автобуса, иначе може да се окаже че места няма. В този случай ще търсите автобусите на Flygbussarna, които пътуват до централната гара на Малмьо през 20-40 минути. И в краен случай, ако гоните разписание и автобус през 40 минути не ви устройва, последният вариант е – такси.

IMG_8340

След като кацнете ще се сблъскате с датския език. Този език е като смесица между китайски и немски. С преобладващ китайски. Гали ухото като звука от зайче, което бива прегазено от градинска косачка. Четеш го – уж нормален немско-ориентиран език. И като почнат да произнасят думи от по 14 букви с една-единствена сричка… Сериозно, помолихме една мацка да ни прочете заглавията на филмите в планетариума и три пъти повтори нещо, което нямаше нищо общо с това което казваха буквите 🙂

След езика следващия общ куриоз са парите. В Дания се използват датски крони, чийто курс е вързан за еврото. Така средно 1 DKK = 0.26 BGN. Имат банкноти за 50, 100, 200 и 500 крони. Стотинките им са за по-малките деноминации. Дизайнът им е толкова зле, че трябва с лупа да се взираш да намериш къде е числото на паричката. Интересни са едните стотинки с дупка по средата – като пендари 🙂

Цените… Да речем че е скъпо по нашия стандарт. 25 DKK може да струва билет за автобуса (две зони), кафе на улицата, бира или хляб в супермаркета, миниатюрен хотдог от сергия на центъра… Нещо което тук би струвало 1 лев, но като направиш сметката се оказва че струва 6 лева. За вечеря навън пригответе 300 DKK за евтин ресторант. Вход за голяма атракция – зоопарк, аквариум – 170 DKK. Но на датчаните това не им прави впечатление, понеже средната им работна заплата е 2300 EURO…

Ако планирате екскурзия за 3-4 дни, можете да спестите доста ако ползвате Copenhagen Card. Тази карта ви дава безплатно пътуване в градския транспорт (иначе – 6 лева и нагоре за билетче!) и безплатен вход в почти всички забележителности, които ще искате да видите. Така ние платихме 590 DKK за картата, а всичките места (+ транспорт) които посетихме биха ни излезли 1270 DKK. Картата уж се продава на много места според сайта им, но на практика най-сигурно ще я намерите в магазините на централна гара.

Ако трябва да опиша всичките впечатления от Копенхаген, този пост щеше тепърва да почва 🙂 За това, следва по-интересната част – с местата, които посетихме.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *