Дядово, Графитово, Кабиле, Маркели – великденско из региона

4 почивни великденски дни трябваха да се оползотворят из между безкрайните трапези и несвърващи обяди. Планът беше да посетим някои знайни и незнайни исторически места около Нова Загора и Ямбол.

Първа спирка – селищната могила в село Дядово. Една от най-големите в Европа, разкопавана от български, холандски и японски археолози. Намеци за мястото са намерени и в бележките на Платон и някои я оприличават на древния град Троя. Открития от всички епохи от 8 хиляди години насам говорят за значимостта на селището, закопано под могилата. За съжаление типично по български – огромният комплекс е занемарен. Магистралата се намира на километър и половина, главният път Нова Загора – Раднево се намира на по-малко от 100 метра. Но единствената табела беше ръждясала и отстреляна и се намираше непосредствено пред портата на комплекса. Естествено – всичко беше заключено. „Има една жена която отключва, но е в болница сега“ ни обясняваха комшиите.

IMG_3194

Следващата цел се намираше съвсем наблизо, но трябва да направим врътка през Нова Загора и селата – към Графитово. Там търсехме мюсюлманско тюрбе – гробницата на Муса Чобан и антична крепост на връх Св. Илия. Отправната точка е асфалтовия път след самото село. На кръстовището имаше малка съборена табелка, но истинската табелка намерихме малко по-късно, където оставихме колата.

IMG_3241

Интересна схема, само че – християнски параклис ли? Аз си мислих че търсим тюрбе 🙂

Нагоре поехме по ясно различим черен път, с няколко разклонения. Маршрутът нагоре беше прилежно маркиран и нямахме проблеми със следването му. С всяко следващо разклонение нивото на тревите се вдигаше, а околните храсталаци стесняваха прегръдката си. Скоро пробивахме път през стена от растителност. Разстоянието до горе е около 1.5 км с неголяма денивелация. На финала вече тревите стигаха до кръста и джунглата беше превзела околията.

IMG_3206

Иманярите са надупчили всичко като швейцарско сирене. Всред високите треви имаше коварни трапове, а самото тюрбе беше сериозно пострадало.

IMG_3215

Отгоре наистина имаше християнски кръст, който не ми беше ясно какво прави тук. Може би има някаква интересна история за преходността из между религиите.

IMG_3224

Източниците твърдят че тук е имало имарет, други храмови постройки и крепост. Иманярската напаст е изравнила всичко със земята, а тук-таме останалите педя високи зидове са погълнати от джунглата.

IMG_3226

Толкова с Графитово. За следващата ни цел хванахме магистралата, слязохме на Ямбол и се вихме през сума ти селца, и накрая видяхме че от самата магистрала е имало удобен изход с табела – „НАР Кабиле“ 🙂

Кабиле е бил древен град с голямо значение за Югоизточна Тракия. Създаден е около 2000 г. пр. н. е. и съдържа останки от всички епохи по нашите краища. Тракийско светилище, елинска агора, римски военен лагер… Всичко е разгърнато на огромна площ, пронизана от няколко водещи пътеки за туристите. На входа ни посреща ценоразпис, но няма кой да вземе парите за билетчето. Касата е ошушкана и на нея седи само един надпис „Честита нова година“ 🙂

IMG_3242

В археологичния резерват са наляти доста пари и в части от него разкопките продължават. Има и някои варосани пластмасови реставрации, но повечето от комплекса изглежда подобаващо добре.

IMG_3257

Тук-таме има и беседки, където може да се направи пикник заграден от история.

IMG_3287

Пред всеки обект са сложени табели с изчерпателна информация на български и английски. На всяко разклонение има указатели.

IMG_3296

Тракийското светилище се намира на Зайчи връх – възвишението, което се вижда от цялата територия на древния град. В античността тук се е намирал завой на река Тунджа, който е бил удобен за пристани. Панорамата от възвишението е доволна.

IMG_3300

IMG_3326_7_8_tonemapped

На слизане от баира видях интересни надгробни плочи подредени на страна. Може би тук е имало и мюсюлманско гробище?

IMG_3361

Като цяло останах с много положително впечатление от Кабиле. Лесно достъпно е, има какво да се види. Прекрасна безплатна разходка – препоръчвам.

А ние се върнахме на магистралата, към последния чекпойнт за деня – крепостта Маркели. До там води лъскъв нов асфалт по евро-програма. Крепостта е била гранична за византийските земи и е видяла немалко сражения. Останал е запазен един църковен комплекс. Бледи останки от външна и вътрешна стена, за които по-скоро разбрахме от евро-табелите. Ненужен дървен мост е изял финансирането, а храмовия комплекс е поставен под тенекиен похлупак.

IMG_3368

IMG_3382

Под баира се намира атракционно евро-лък стрелбище. Всичките тия пари са хвърлени на вятъра. Като се прибрах вкъщи потърсих информация и се оказа че там има още интересни места, до които евро-пътеката не ни заведе – защитни валове, водоотбранителни кули и т.н.

IMG_3412_3_4_tonemapped

Доволна разходка се получи. Доста интересни места видяхме, които са лесно достъпни за всеки. Кабиле ми хареса – пример е как трябва да се правят нещата, когато има пари. А Маркели ми е анти-пример. До нови срещи 🙂

Comments

comments

Един коментар към “Дядово, Графитово, Кабиле, Маркели – великденско из региона”

  1. Хубаво е човек да се разходи като има малко свободно време. Почива си и става нов човек, зареден за новата работна седмица 🙂
    Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *