Стратфорд на Ейвън

Стратфорд на Ейвън е град на река Ейвън, който не бива да се бърка с „чистия Стратфорд“, който е квартал на Лондон 🙂

В Стратфорд на Ейвън се е родил Уилиям Шекспир през 16-ти век, което прави градчето изключително популярно за туристите. Сградите по центъра са в типична средновековна архитектура. Църквите са автентични. Парковете и река Ейвън дават много опции за отмора и приключения.

IMG_2550

Близо до нашия старт се намира Параклиса на Гилдията. Църквата е действаща със служби и голямата неделна тълпа ме отказа от влизане.

IMG_2551

Пешеходната улица е къса – при положение че не се спирате на всяка кръчма и магазинче се изминава за 5 минути. Но спирките по пътя са доста… 🙂

IMG_2555

IMG_2559

Тук се намира и родната къща на Шекспир. Не видях начин да се влезе. Може би има някакви организирани турове, които стават само по предварителна уговорка. Нямаше никаква информация.

IMG_2568

Наближаваше обяд и хапнахме в едно магазинче за бързо хранене от веригата Greggs. Имаха интересен асортимент от бутерки с всякакъв разнообразен пълнеж. Имаха бутерка с пържола, бутерка с дроб-сърма и бутерка с кашкавалена паста 🙂 Много бяхме гладни.

IMG_2576

Магазинчето беше точно до зеленината на крайречния парк. Птичия свят беше особено богат. Гълъби, лебеди, патици и непознати пилета, които биха били вкусни с ориз ходеха по хората и си искаха захранка 🙂

IMG_2591

Тук с неголямо изкуствено езеро започва Стратфордския канал.

IMG_2604

Той е плавателен и е дълъг над 40 км. Строен е още в началото на 19-ти век. Тук-таме разхвърляни пристанища и докове служат за спирки на туристическите корабчета. Каналът пресича шосетата чрез акведукти и уникални мостове. Има повдигащи се мостове и такива с отварящи се крила. На няколко пъти каналът се свързва с река Ейвън чрез система от шлюзове, изравняващи водните нива.

IMG_2609

IMG_2612

По късмет хванахме как едно корабче минава през шлюзовете. Като на Панамския канал е 🙂 Корабчето влиза от към реката. Затварят вратата зад него. Шлюзът започва да се пълни от по-високия канал. Когато нивото се изравни, става възможно да се отвори предната врата – тя до този момент се е държала затворена от натиска на водата отпред. Цялото преминаване отне към 5 минути.

Времето беше уникално слънчево като за Англия и сравнително топло като за зима. Паркът гъмжеше от живот.

IMG_2638

IMG_2639

Бяхме набелязали за посещение нещо интересно – пеперудената ферма 🙂

Под покрива на голяма оранжерия расте истинска екваториална дъждовна гора. Джунгли, лиани, езера и водопади обитавани от няколкостотин свободно летящи пеперуди, птички и игуани. Естествено климатичният преход от студена зима към топла и влажна джунгла не се отрази добре на фотоапарата 🙂

IMG_2644

Когато стъклата се темперираха, успяхме да запечатаме малко от уникалната атмосфера в пеперудената ферма.

IMG_2657

IMG_2661

IMG_2684

Имаше огромни екземпляри с размах от над една педя. Летяха безшумно, но както си ходиш и току те лъхне повея от крилцата им. Любопитните пеперуди кацаха и по нас 🙂 Чувствахме се като принцеси във филм на Дисни 🙂

IMG_2700

IMG_2702

И малко от другите обитатели на хабитата:

IMG_2723

IMG_2726

На същото място имаше и мини-зоопарк посветен на насекомите. Тарантули, скорпиони и голямата атракция – колония от мравки листосекачи. Мравките се придвижваха по система от въжета, увесени през цялото помещение. Както си ходиш и над главата ти маршируват мравки, всяка понесла товар от листа на някъде 🙂 Дали падаха по пода? В ъгъла беше паркирана една дискретна прахосмукачка 🙂

IMG_2736

Продължихме отново из крайречния парк. Виждаха се капани за туристи. Заведения, конни бази, рибарници, голф и боулинг игрища – имаше за всекиго по нещо.

IMG_2758

IMG_2761

Есента тук беше дошла доста по-красиво от колкото я видях в България. При нас повечето листа просто както си седяха по дърветата се сбръчкаха и умряха. А тук – зелени ливади, жълти корони…

IMG_2763

IMG_2768

Ентусиасти с каяци, които си плуваха ей така 🙂 Баси, защо в река Марица вкъщи нямаме лодки?

IMG_2773

IMG_2775

Пресякохме реката за да стигнем следващата цел.

IMG_2801

Църквата „Св. Троица“, където е погребан Шекспир. Църквата е строена през 13-ти век върху останките от саксонски манастир. Тя е най-старата сграда в Стратфорд и една от най-посещаваните църкви в цяла Англия.

IMG_2814

IMG_2823

IMG_2828

Гробът се намира вътре. До тук входът е свободен, но точно за атракцията билетчета са по £3.

IMG_2836

IMG_2842

IMG_2845

С това завършихме нашето кратко посещение в Страдфорд на Ейвън. Неголямо по площ градче, но събрало в себе си уникална история и природа. Препоръчвам на всеки който минава около Бирмингам или Ковънтри.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *