Моята равносметка за 2013-та

Остават 4 дни до края на годината и може би още е малко рано да ѝ тегля чертата, но да взема да направя една равносметка до тук.

2013-та не беше от най-добрите години. И в здравословен план, и в емоционален план, и в кой ли още не. Но да се абстрахираме от негативното и да гледаме от хубавата страна на нещата. Годината беше богата на събития.

ЯНУАРИ

Още в началото на месеца задебнахме метеоритния поток Квадрантиди. Видяхме доста, в кадър не успях да хвана нито един. От вечерта поне измъкнах един готин кадър с колата:

В Загорка бяха пуснали няколко патета, заради които доста обикаляхме там. Постепенно патетата ставаха повече, изградиха им къщички, постегнаха парка и района около езерото - въобще стана много приятно място. Това е може би най-сниманото ми място тази година.

Патка-водолаз

ФЕВРУАРИ

Отдавна се канех да посетя Музея на авиацията до Крумово и най-после осъществих това намерение. Външната изложба беше много добра - десетки самолети, хеликоптери, ракети и поддържаща техника от всякакъв клас. Вътрешната експозиция също имаше уау-експонати - спускаемия апарат на Союз-33 с първия български космонавт - Георги Иванов, скафандърът му, експериментална апаратура летяла в космоса и други.

Един уикенд мръднахме към Цигов Чарк. Беше студено, а язовира искаше жежко слънце за да се оцени истински. На брега на водоема се строяха някакви огромни бетонни здания, които загрозяваха пейзажа.

МАРТ

На небосклона за кратко изгря нова звезда. Кометата C/2011 L4 (PANSTARRS) беше видима за няколко дни, и естествено по закона за всеобщата гадост през почти цялото време имаше облаци и времето не ставаше за наблюдения. Все пак се отвориха 1-2 вечери с по-нормално време и през адски мръсния въздух на Пловдив успях да щракна това:

Облаците макар и да бяха смърт за комети и всякакви небесни проявления, бяха благодат за дневни снимки. Един ден направихме малък инстал-фест в Малка Верея, където им оборудвахме читалището със свободен софтуер и видях тези красоти:

Вятъра издухваше всичките мръсотии от въздуха и в ясното време успях да си счупя рекорда за обхват. Град Раднево на 33 км от мястото на снимката.

Мръднах и до едно място което винаги ми е било под носа в Стара Загора, но винаги съм го пропускал - водонапорната тръба на ВЕЦ Стара Загора.

Имаше доста хубаво време този месец и със Сашо и Цвета се разходихме до калето над с. Кънчево. За незапознатите - това е един час блъскане и драпане на четири крака до една от сравнително запазените средновековни крепости в Средна Гора. Що е то кеф... да седиш на върха на света и всички земни грижи да седят в краката ти...

Но ако си мислите че това беше всичко за март - лъжете се :) Събрахме се повечко хора на Пампорово, да се нагледаме малко на сняг. До сега не бяхме виждали някоя по-голяма преспа, но в момента в който минахме табелата на община Чепеларе и се телепортирахме в замръзналото кралство.

Най-перфектната гигантска снежинка, която съм виждал.

С нашия късмет пък хванахме световното по кучешки впрягове :)

От кулата на Снежанка нямаше хубава гледка заради мъглата, а аз чак сега видях колко гняс имам по матрицата...

Имаше пързаляне...

... и размазване.

И точно да си помисля че е време да започвам месец април, когато от бездънния архив се показа едно друго албумче - от водната каскада на Казаните до с. Казанка. Хванахме го сравнително пълноводно. Красота и спокойствие. Чак да ти се прииска да се топнеш. А това би било грешка, че после какво намерихме във водата... няма да ви кажа сега, а до месец юни ще ви държа в съспенс :)

АПРИЛ

Времето отново беше динамично. Ветрове, интересни облачета, тучна зелена трева - пълната програма.

Няколко пъти успях да хвана Iridium flares - слънчеви отблясъци от сателитите Иридиум. Много атрактивно явление е, което се предсказва с точност до секундата.

В Стара Загора се проведе панорама на професионалното образование, където ученици и преподаватели от региона правят изложения на училищата си. Бившото даскало бяха ударили конкуренцията с всякакви святкащи, мигащи, играещи макети.

Една вечер цялото динамично време ескалира в страхотна гръмотевична буря. Един час светкавици чукаха по града. Страхотия си беше, само да си си вкъщи и да се наслаждаваш на преставлението. Един кадър от терасата ми:

След дъждовете язовир Копринка се беше поналял. Всъщност толкова пълен никога не го бях виждал.

МАЙ

Май започваше с доста почивни дни, в които бяхме организирали една екскурзия из Северна България. Но преди това за събуждане - един отскок до мраморното езеро, до Раковски.

Дългата разходка беше по маршрута - Враца, Луковит, Троян и я направихме с две нощувки (ден първи и ден втори). Видяхме страхотни красоти и това определено беше перлата на 2013-та година. Много местенца набелязахме в графата "да се върнем със скара и бира". Трудно ми е, но да видим дали мога да намеря четирите най-готини снимки:

По пътя за Згориград и пещерата Леденика. Малките точици по скалния ръб са хора камикадзета, които катерят нагоре.

Страхотния ландашфтен парк Искър-Панега

Огромната пещера Проходна, в която могат да се поберат няколко селца. Едно върху друго.

Един уикенд по-нататък си направих една самоотлъчка към Сливодолското падало. Най-високият родопски водопад се намира по пътя Бачково - Смолян. Има изградена страхотна екопътека и съответно беше фраш с хора в хубавото време.

С лек контраст на всичките тези природни събития, в Пловдив се проведе събор на собствениците на американски автомобили. Хиляди коне зареваха и замириса на бензин.

В края на май пак се насъбраха малко почивни дни и си организирахме една разходка до Шипка, Етъра и Априлци.

Шипка си е в облаците

Какво по-хубаво за едновременно плевня, склад и дувар от стар Чавдар :)

На другия ден хванахме пътеката за Видимското пръскало. Страхотна разходка по поречието на р. Видимска.

ЮНИ

Юни започна с един страхотен тим билдинг с колегите от ОРМ.БГ Бяхме в едно кътче, което беше като откъснато от рая.

Един петък като се прибирах към Стара Загора и бях свидетел на необичаен дъжд. Все едно е било поръчано - "Нека вали точно ТУК" :)

Направихме си една неделна разхотка към Казаните. Катя тръгна да скача по камъните, а ние ѝ гледахме сеира със залози кога ще цопне във водата. Вместо нея, Ели цопна :)

И както си беше цопнала от всички страни към нея се завтякоха едни черни нещица като от филм на ужасите... Пиявици :)

И под наслова "не правете това вкъщи" запалихме маздата на Сашо:

ЮЛИ

Това не го бяхме планирали, но се отвори възможност да се осъществи, нещо което ми беше мерак от много време. Да идем до Бузлуджа и да влезем в паметника. То пък ни заплющя един дъжд и малко ни потънаха гемиите, но целта беше постигната.

И така започва хорър адвенчъра...

Мръднахме пак към Смолян, Пампорово и Чудните мостове. То пък беше хванало все такова кофти време и повечето дни се ля як дъжд. В Смолян се вредихме на планетариума, където гледахме кратко филмче за слънчевата система. С планетариума осъществих една детска мечта :)

Историческия музей в Смолян

От Орфеевите скали

Единия уикенд на месеца се разходихме към Димитровград. Значи там освен пазар имало и много готини паркове. В единия имаше доста приличен безплатен зоопарк.

И естествено за къде ще сме, ако не идем да видим патките в Загорка, които ставаха все повече. Тук имаше изненада - в езерото вече плуваха лодки и водни колела. Време беше! 20 години след като прекратиха тази практика.

Щракам си аз покрай езерото и покрай мен минава млада майка с детенце. Детенцето: - Мамо, мамо, какво прави този чичко с бинокъла? - Гледа някой да не открадне патенцата, маминото.

В края на месеца имахме пак мерак да се заврем в Бузлуджа, но вероятно заради събора на комунистите всички известни входове бяха заварени и зациментирани. Нищо, все пак си направихме една готина разходка към Бузлуджа, Шипка и Бяла река.

АВГУСТ

Бай Иван на кон :)

Този месец се провежда фолклорния фестивал "Богородична стъпка" на баните. Голямо надпяване, надпиване и гонене на зли духове.

Астро-събитието на месеца беше метеоритния поток Персеиди, който беше един от най-големите за годината. Три поредни вечери гледахме от различни места. Имаше адски много падащи звезди. Един болид беше толкова ярък, че за момент блесна като фойерверк и освети всичко. Естествено, не можах да хвана нито един метеор на снимка...

стак от 150 кадъра през 30 секунди от първата нощ

тук цялата вечер снимах със забравена капачка и щях да се изям. Заревото което се вижда отзад е от Пловдив, който се намира на 20 км по права линия през планината.

По едно време се наканих да направя нещо, което си го мислех отдавна - взех си палатка. Малко в края на сезона, но успях да я разходя два пъти до края на годината. Кефът да спиш под открито небе и да не си обвързан с резервации, графици и тайминги на пътуванията...

първи тест

Към края на месеца със Сашо и Цвета си направихме една екскурзийка, която се превърна във втория бисер за годината - около Студен Кладенец. Къщата където спахме се намира на брега на язовира и до нея се стига само с лодка. Романтика :) Разходихме се доста из района, нагледахме се на стари камъни и прекрасни изгледи от Родопите. Искаме още.

СЕПТЕМВРИ

В началото на септември направихме едно папарашко хапване и пийване на Добростан, тамън повод да разчекна палатката за втори път. Страхотно си изкарахме, ако не броим че температурите паднаха доста повече от очакваното и щяхме да замръзнем.

Папарака снима папарака как снима папарака как снима буболечка.

В средата на месеца нивото на язовир Копринка беше пълната противоположност на това което беше предния път.

Следващата седмица в Стара Загора се проведе фестивалът на "Различния поглед", който имаше интересни елементи.

Жар Театър

Панаири и атракции на Аязмото

Магьосници

Стрелба с лък и др.

В края на месеца си направих една самостоятелна разходка до Белинташ. Много интригуващо място, къде съм бил в Пловдив вече толкова години, та да не съм ходил там...

ОКТОМВРИ

Този месец имаше друг метеоритен поток - Драконидите. Заредихме се на Добростан да гледаме шоуто, а то беше добро (като се почна със среща с горския и гвоздея на програмата: "–Бракониерчита, нещу?"). Имаше доста падащи звезди и пожелания, естествено нула броя на снимка. Вече почвам да си мисля че метеорите са моето проклятие...

НЛО!

Звезди и телефони

В астро попаденията мога да запиша и МКС, минаваща над Пловдив:

Една разходка по гребния канал:

Разписахме още един тим билдинг от ОРМ.БГ - в Хисаря. Колежките ни бяха приготвили изненади - малки подаръчета с грамоти по всекиго за нещо. Аз получих глобус-острилка и тапия за "Пантелей-пътник" - "С раничка и фотоапарат да обиколи целия свят. Да внимава само по горските пътечки, да не среща мечки" :)

На 5ти откомври е празника на Стара Загора и по някакво съвпадение имаше изложение на гълъби и екзотични птици.

Нагледно транспортиране на паун :)

Пуфкави пилета

Шаро и той пиленце

Към края на месеца се случи една разходка, която беше поредната от записаните в TODO списъка - Бузлуджа - хижа Българка. Случихме много ветровито време. Станаха прекрасни снимки и доволно се поуморихме. Научих че е кофти да ходиш с неудобни обувки - въпросните обувки заминаха в коша веднага след това, а мехурите точно сега ми минаха :)

И обратно в Пловдив едно нощно снимане от стария град и тест на една джобна грейка.

По едно време в града започнаха да се сучат едни непрогледни мъгли. Още по-непрогледни до реката.

НОЕМВРИ

Започнахме с още едно фирмено събитие - така леко петъчно ходене на цирк "Балкански". За него бях чел какви ли не смесени отзиви в нета, а цирка си беше много добър. Не мога да ги разбера тези хора дето като чуят "цирк" и се мръщят, а същите пари ги дават в киното за поредната холивудска боза. Представлението беше много на ниво.

Забягнахме към Етъра и Соколския манастир. Интересно че на Етъра сме ходили хиляди пъти, а на манастира това ми беше първия път. Още една бройка в списъка "как не съм ходил там до сега".

Без да искаме пихме тези "кафета" по 2.50 лв всяко...

Проведохме научен тест за вкусовите и хранителните качества на различни марки зрънчо. Как? Като натъпкахме патките на Загорка с тях :) Определени марки като ги подушат и се мръщят, а други ги кльопат и ушите им плюшят.

Патки VS шарани

Разкарахме се около Бузовград. И там сме ходили хиляди пъти, но този път минахме по един малко по-различен маршрут и без да искаме попаднахме на най-якото място за пикник, ever!

На следващия ден хванахме туристическата пътека между Стара Загора и с. Ягода. За съжаление разходката бързо бързо се прекрати, поради близка среща от третия вид... ловци. Тръгнали да пуцат по пътеката от където хората минават. Нямам думи за човешката простотия.

ДЕКЕМВРИ

Този месец го пишем празен поради това, че здравословни причини ми наложиха да пазя къщата... Все пак, прибрах се за празниците и в Стара Загора ме посрещнаха най-злите мъгли които съм виждал.

-----------------------------------

11 500 км. 10 000+ кадъра. Първо Андроид приложение. Първо Ардуино приложение.
И това беше за сега 2013-та година. Макар че има още 2-3 дни, а обикновено точно в такива предпразнични дни ми избиват чивиите и хващам пътя от саклет :) Сега като описвам всички тези неща и се питам "брей, това тази година ли се случи". Много пълна година беше, даже за феновете на Пратчет да речем че поживях в "интересни времена". Имаше много кофти случки, но пък като тегля чертата - живи сме, здрави сме. Пълен съм с хубави спомени и гледам към още по-позитивни неща в бъдеще.

И моето пожелание към вас за новата година - мечтайте и работете здраво да постигнете мечтите си. Хубавите неща не се случват с чакане. Сами ковем съдбите си.

Tags: , , ,

One Response to “Моята равносметка за 2013-та”

  1. Yordan Shishkov Says:

    Bravo Vanka! Dostavi mi istinsko udovolstvie s komentarite i prekrasnite snimki.Produljavai vse taka.Pojelavam ti nikoga da ne skuchaesh, vinagi da namirash krasivoto v golemite i malkite neshta.Krasivite neshta sa poveche na sveta,prosto triabva da se zabeliazvat i da ni dostaviat radost.

Leave a Reply