Средногорска пролетна жегичка

Публикувано на 11 май, 2014
Тръгнахме с идеята да идем до една поляна с чешма над Сребърното езеро (Колена). Само че табелите "Ловно поле" леко ни разколебаха, а калотията до колене по пътеката - съвсем. Имах два бакъпа на ум - Ловджийската чешма над Колена или местността Юртата над Братя Кунчеви. Като по-скромна дестинация се засилихме към чешмата.
Разходката може да се обобщи лесно - гущери, змийчета (две от тях си водих през целия път ;) ), пек и лайна. Прекарах се да мина по някакъв черен път в самото село Колена, където ситроена трябваше да бъде вдигнат на втора висока степен. Когато пътя се изправи нагоре и се превърна в катерачна стена за жипки, теглих няколко майни на всички карти и жипиеси и се върнах до асфалта. Скоро паркирахме на края на селото и подхванахме нагоре. Под "нагоре" имам предвид съвсем лек наклон. Разходката нямаше никакви трудни места и пътеката си беше направо джипска магистрала. Единственото което леко ни накара да повдигнем половин вежда беше водата. От скорошните дъждове части от пътеката се бяха превърнали в ручеи. IMG_5532 Срещнахме младо семейство, което се размотаваше като нас. - Жалко че нямаше никаква вода в чешмата... с цялото това наводнение навсякъде. - А, и ние сме тръгнали натам - викаме ние - надалече ли е? - Не, точно зад гърба ти е. Ъ? Я, вярно! Скрита в джунглата се подаваше изваяна меча глава. IMG_5536 Посъветваха ни да идем и на гроба на Наталия. Бил малко по-нагоре по пътеката. Мястото се оказа доста барнато. Желязно ограждение, плочи, стълбички... IMG_5537 Коя ли е Наталия? Потърсих я в нета, но единственото което намерих е че е борец против фашизма и може би е от Смолян. До тук стигнахме за около половин час, а ни се ходеше още. Потокът беше точно в ляво от пътеката и приятно ромолеше и даваше сили и мерак за още. Лекият ветрец носеше горски аромати, напомнящи на дъхави чайове. Пътеката гъмжеше от живот. В калните локви засякохме няколко жабки. Разръчкахме една и тя ни демонстрира интересна защитна реакция. Метнахме ѝ камъче, което едва я докосна, а тя рипна и умря! Или поне се направи на умряла с корема нагоре :) Спогледахме се тримата и вече правихме завера да не споменаваме никога за този инцидент, когато "умрелия" жабок се изнесе с най-голяма скорост към потока. Гущерчетата също се стрелкаха настрани от пътя ни. Това бяха летящи животни. Краката му махат като перки, а тялото някак си ги догонва. Имаше дрифтове в прахта, имаше отчаяни самоубийствени скокове от високи камъни, въобще почувствахме се като смъртоносни нашественици в тази екосистема. IMG_5554_5_6_tonemapped По едно време сянката взе да изчезва и излязохме на някакъв кър. Напред в далечината имаше върхове, които изглеждаха високи, но на практика надали бяха стотина-двеста метра по-високи от нас. В дясно се виждаше голяма бетонна постройка - вероятно овчарници. Пътеката беше осеяна с лайна, някои от които пресни. Простотията ни изби под формата на изкуство и тръгнахме да съчиняваме хайку. Хайкуто е форма на японско стихче, което се състои от три фрази. Сричките в тях трябва да са определен брой - 8, 5 и 8. Някой даде тон с "Лайна. Планина. Мухи", което след двеста редакции се превърна в:

Лайното събира мухи Планината спи Рекичката ромоличка Тук вече взехме доста да се сваряваме и тръгнахме да се връщаме. Пак добре че не беше лятна жега, че тогава точно в 12 на обяд щеше да е направо радиационно. А върху нас слънцето просто жизнерадостно напичаше и като се комбинира с лекия ветрец направо си беше приятно. Да видим още колко дни "пролет" ще имаме тази година. В последствие се оказа че все пак слънцето бая ни е ударило. Аз се прибрах и се трупясах на дивана, а на момичетата всичко им беше червено въпреки шапките.