Крепостта Кривус

Крепостта Кривус е една от Родопските крепости с осезаемо присъствие. Древните зидове имат какво да разкажат, а гледката от района гали душата. Крепостта е разположена на стръмен баир, заобиколен от завоите на река Арда и отсечените скални венци на околните ридове.

Строена през 10-ти век, тя е защитавала района около река Арда и Източните Родопи. Литературните източници разказват че крепостта е заемала голяма площ. И наистина – из околните поляни се виждат останки от зидове. Което може би означава че запазената „крепост“ е само една от наблюдателните кули на съоръжението.

До Кривус се стига лесно. От Кърджали хващате пътя за Ардино и при село Кобиляне се отклонявате надясно. Минавате махалите Хромино, Богатица, Млечино, Ослец и Горно Прахово и по сносен асфалтов път стигате до село Башево. Пътьом се изкъртвате от снимане – фотогеничните гънки от родопски поляни се нижат една зад друга… Ние хванахме сиво облачно време със слаба мараня, която размиваше далечните гледки.

IMG_2145

В село Башево можете да оставите колата до джамията на центъра и да хванете по скромните табелки с червена маркировка за Кривус. Селото има какво да предложи за любителите на исторически къщи и селска идилия.

IMG_2148

Съвсем скоро пътеката се отклонява от асфалта и тръгваме по полето.

IMG_2150

Маршрутът започва със стабилно слизане. Не обичам такива, понеже на връщане щеше да ни очаква изкачване 🙂 Но пък пред нас много бързо се разкри гледката на полегатите поляни, обграждащи крепостта.

IMG_2154

Тук е лесно да вземеш второто баирче за целта, която търсим. Но се оказа че пътеката го подсича отляво и то няма нужда да се изкачва. Стигнете ли до широка поляна с поилки за добитък, направени от тракторни гуми – търсете пътеката в ляво. Няма лошо да се качите и до баирчето. Ще видите няколко древни зида от предполагаемия град, възникнал около крепостта. Но после ви чака слизане надолу през трънаци и стръмни камънаци.

Скоро се вижда заветната цел.

IMG_2172

Пътеката прави няколко S-образни завоя по камъните. От тук се появява най-внушителната гледка. Река Арда мие основите на баира на крепостта далече надолу. А нашето слизане скоро се превръща в изкачване. След няколко минути крепостните стени се извисяват над нас.

IMG_2196

IMG_2198

Крепостта Кривус има неголям вътрешен двор. Различават се квадратните очертания на 2-3 помещения.

IMG_2199

Имало е реставрация тук, но е извършена много леко и ненатрапващо се.

IMG_2206

Тишина и спокойствие обвиват мястото в днешни дни. Дори родопските говеда са толкова далече, че не се чуват.

IMG_2225

IMG_2226

На тръгване слънцето взе да се показва, а ниските облаци бягаха на пластове хвърляйки сянка един върху друг.

IMG_2256

Мястото е добро, ако търсите нещо непознато, което обикновено не присъства в пътеводителите. Няма тълпи от туристи, няма боклуци. Можете да избягате от претъпканите маршрути и преживяването е лично.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *