Единбург – какво видяхме

Отделихме един ден и на Единбург – крайно недостатъчно както излезе 🙂 Градът се намира на около 1 час път с влака, който лети със 160 км/ч през селца и поля.

Съдържание
  1. Единбургския замък
  2. Националния шотландски музей

Единбургския замък нагоре

Замъкът е истински замък като от филмите за Робин Худ 🙂 Зад крепостните стени се намират огромно количество обекти и музеи.

IMG_1590

Замъци и крепости винаги се строят по панорамни места, от където врагът може да бъде забелязан от километри. И също така да се припомня на васалите кой седи отгоре им 😉

IMG_1599

IMG_1594

Виждаше се едно възвишение наречено „Трона на Артур“, за което не ни остана време за съжаление.

IMG_1596

Но, да влизаме в замъка 🙂 Тук вече има вход – около £15, който важи за всичките неща които може да видите вътре. Може да го закупите онлайн и да спестите висене на опашка, което се нагъва на няколко ката в натоварения сезон.

IMG_1605

Още след влизането попаднахме на едно ресторантче, което озверяли от глад щурмувахме с хъса на Мел Гибсън от „Смело сърце“ 🙂 Хапнахме и започнахме разходката. Калдъръмени улички и плацове се вият спираловидно нагоре. Едновремешните казарми, затвори и административни сгради сега са превърнати в музеи и експозиции. Наредени са на тераси, покрай които преминаваме. Откри се поглед надолу – към гробището за офицерски кученца.

IMG_1615

IMG_1622

Централната сграда е Националния мемориал на ветераните. Въпреки древния си вид, това е сравнително нова сграда, отворена през 1927.

IMG_1635

IMG_1640

Вътре се намират паметници, гербове и знамена на всички шотландски полкове участвали в световните войни и по-съвременни конфликти. Близо 200 000 имена на падналите в битка са увековечени на тези стени.

IMG_1641

Пред мемориала се намира Площада на короната. Групи туристи от цял свят сноват наляво-надясно, па и ние покрай тях. Влизаме в Голямата зала. През 16-ти век тук е било сърцето на замъка. Тук на трон е седял крал Джеймс IV.

IMG_1645

IMG_1647

Брони, алебарди, гигантски двуръчи мечове – стените са окичени с демонстрация на мощ 🙂

IMG_1660

Минаваме набързо през двореца, обзаведен доста по-скромно от колкото може да се предположи. В мазето се намира интересното – колекцията кралски бижута. Влизаме в подземния бункер през железни стени дебели по цял метър 🙂 Охраната е жестока и не дават да се снима.

Продължаваме към затвора за военновремени пленници. Тук се виждат възстановки на живота на затворниците преди 18-ти век.

IMG_1673

Още много интересни факти могат да се напишат за Единбургския замък. „Обедното оръдие“ е стреляло всеки ден точно в 13 часа на обяд. Едновремешните часовници са били сложни и много скъпи механизми. Не са били достъпни за всеки. Но с увеличаването на търговския трафик в пристанището и навлизането на железницата се е наложило хората ежедневно да могат да се сверяват. До преди 19-ти век това е ставало с издигане и спускане на огромна метална топка. Това е метод използван на много места в света, но в Единбург не е бил добре приложим заради честите мъгли и намалена видимост в залива.

Единбургския замък наистина заслужава своя собствена статия. В него можете да изгубите цял ден без да усетите 🙂

Цена за вход: £15 за възрастни.

Националния шотландски музей нагоре

Близко до замъка се намира Националния музей на Шотландия. Музей по какво, би запитал някой? По всичко 🙂 С влизането вътре поехме по пътешествие из историята на Шотландия, разходихме се по чудесата на технологии, изкуства, природа… Още един обект, за който колкото и да се изпише и все ще е малко!

IMG_1702

IMG_1725

IMG_1748

Двете огромни основни експозиции са посветени на технологиите и зоологията. Свързват ги по-малки салони – изкуство, мода, музика, традиции от различни места по света… Всяка зала е висока три етажа. Интерактивни експонати, макети в реални размери, движещи се механизми и роботи… Оставете ми храна и вода и ме забравете вътре 🙂

Цена за вход: безплатно.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *