Гавраилово кале

Декември определено е сезон за търсене на калета и крепости. Горите се оголват, листната маса олесява и находките се забелязват по-лесно. Освен когато са покрити със сняг 🙂

Дестинацията за късния съботен следобед беше калето до село Гавраилово – община Сливен. Пътьом за разнообразие се отбихме до… барчето на ПЪТНОТО… за зареждане на мръвки, наденици и други коледно-новогодишни деликатеси 🙂 Но това ще е началото на друга история, свързана с други кулинарии 🙂

Да се върнем на калето. От Сливен поехме по пътя за Елена и само след няколко километра свихме за Гавраилово. Има пряка асфалтова връзка и от подбалканския път. GPS координати съм сложил на края.

Подминахме местната индустрия с гръмкото име „Гъбозавод“ (или „Тръбозавод“?). Колата се провираше през иначе широкия път, който отдавна беше натиснат от шипки и драки. Заобикаляхме срутвания и паднали скали с големината на къща… Отбихме в един широк завой. Калето е буквално на 100 метра от пътя. До него стигнахме чрез широк горски път и леко провиране през рядката гора нагоре.

Одеало от пълзяща растителност беше завило останките от крепостна стена. Вековете бяха навяли дебел слой пръст и посадили дебели дървета.

Стената обикаляше малкото хълмче във формата на приблизителна окръжност.

В средата на заграденото пространство се виждаха зидовете от голяма базилика.

Археолозите са открили тракийска крепост, която е била използвана до късната античност. След това е била изоставена до началото на средновековието, когато по-късно тук около старата църква възниква манастир. Укрепленията са били сериозни – към старите крепостни стени са добавени нови.

В момента теренът е доста обрасъл и от земята трудно се различава кое какво е.

Виждат се основите на няколко сгради, които може да са били и кули. Строежът главно е изпълнен чрез плочести камъни, каквито предлага терена – скалите около шосето се цепят по същия начин.

Стори ми се че крепостните стени се виждат дори и от пътя.

Гавраиловото кале беше интересна и лесно достъпна находка.

GPS координати:

42.6955099, 26.1750393 – удобно за спиране уширение
42.6949967, 26.1748899 – начало горски път
42.6955861, 26.1762546 – останки от базилика

Забележка за координатите: GPS приемникът като всеки друг измервателен уред има грешка, която за цивилните приемници е от порядъка на 5+ метра. В условията на гори и дерета тази грешка става още по-голяма. Не гарантирам за точността на координатите, но пък ако ви помогнат, няма да откажа почерпка 🙂

Comments

comments

3 коментара към “Гавраилово кале”

  1. И на нас декември ни е крепостен. Вчера търсихме /и открихме/крепостта Землънград в Земенския пролом. Крепостта си заслужава, а самият пролом е извънземен :).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *