Хераклея Синтика

В България могат да се намерят останките от няколко големи антични града. Естествено, всеки е чувал за Сердика, Филипополис, Берое погребани под съвременните София, Пловдив, Стара Загора и други. Артефакти от тях излизат при всяка копка и всеки строеж. Но има и няколко града, които са изгубени. Те са обезлюдени още в античността поради войни или природни бедствия. През следващите векове и хилядолетия природата си ги взима обратно и малко по малко от тези градове не остава ни помен.

Такива градове са Никополис ад Иструм и Никополис ад Нестум, а съвсем скоро е намерено местоположението и на Хераклея Синтика.

Хераклея Синтика е бил голям античен град, достатъчно важен за да бъде означен със специален символ върху Певтингеровата карта. Това е една от най-ранните известни пътни карти, даваща разстоянията между градовете в Римската империя.

Повече от 100 години учените спорят къде се намира този град. Случайно през 2002 г. е открита мраморна стела с надпис – писмо, от император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 г. В него те се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да им бъдат възстановени изгубените градски права. През 2005 г. е разчетен още един надпис, който категорично доказва че това е Хераклея Синтика.

Мястото е на 2 км източно от петричкото село Рупите. Примамлива предпоставка за възникването на селище са били горещите минерални извори тук. Те са типични за наличието на вулканична активност. Все пак намираме се в подножието на Кожух планина – кратер на изгаснал вулкан.

От скоро се изследва този обект и все още няма много информация за него. Под античния град сондажите намират и тракийско селище.

Преди това по тези места са живели племената на синтите, на които е бил наречен града. Около IV в. наследник на Филип Македонски прибавя града към пределите на македоно-елинската държава, давайки му официалното име Хераклея Синтика. По онова време в елинската държава е имало силно градоустройство – строели са се обществени сгради, храмове, площади и театри… Тук могат да се видят дори и останки от древната канализационна система – по-сериозни от канализациите на някои модерни градове 🙂

Охраната на обекта се оказа един начетен господин, който с удоволствие ни разказваше историята и отговаряше на въпросите ни. Гигантски град било това тук, според думите му: „От тук чак до зеленчуковата борса!“ (2.5 км разстояние) След като са идентифицирали окончателно града, гръцки професори са идвали и са падали на колене, скубели си косите обляни в сълзи, съжалявали че той не се намира на гръцка територия 🙂

Разкрит е голям площад с магазинчета покрай него.

Между магазинчетата има малки параклиси на отделни божества.

Видяхме също и стъкларска работилница, част от голям занаятчийски квартал. До нея – обществена сграда, в която имаше пиедестали за няколко статуи. Едната мраморна статуя беше оцеляла и до ден днешен.

Големи питоси с увенчани с надписи гърла.

Текущият план за Хераклея Синтика е мястото да бъде превърнато в дестинация за целогодишен туризъм. Находките са изложени в историческия музей в Петрич. Скоро до тук трябва да се асфалтира истински път и да се опъне паркинг. Ще е интересно ако се разкрият още части от древния град. Ще следя новините за това място и бих се върнал отново след няколко години 🙂

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *