Копенхаген - какво видяхме

Публикувано на 6 октомври, 2015

Щабът


Квартирата, която наехме през AirBnb се намираше в покрайнините на Копенхаген. Кварталчето беше китно и спокойно. Малки и средни къщички, накацали от двете страни на уличките - като по филмите. Всяка си има 2-3 паркоместа отпред и двор с полянка. Никакви зарзавати и кокошарници - райграс! :) Няма петли да кукуригат, няма комшии да къртят стени или да режат дърва по цял ден... релакс! IMG_7212 Къщата беше оборудвана с всичко необходимо, че дори имаше и уреди и посуда с непознати функции. Кучешката вратичка към градината беше електронна, ширмът имаше дистанционно, подът в баните беше отоплен... Чистота и перфектност.

Централна гара (København H)

Гарата на пръв поглед не изглежда голяма в сравнение с други европейски столици. Част е от мрежата на градската железница (S-tog) и междуградските линии. Има 13 коловоза (намират се под главното сдание), а билети се продават на автоматите пръснати из цялата площ. Магазинчета, закусвални, ресторанти - има си всичко. "7-eleven" е верига малки супермаркети превзели целия Копенхаген, от тукашните най-лесно можете да се снабдите с Copenhagen Card. IMG_7225

Планетариум "Тихо Брахе"

Планетариумът има постоянна експозиция, но повечето хора го посещават заради IMAX киното. Там ежедневно се прожектират десетина филма. На всеки кръгъл час в по-малък салон има прожекции на кратки 3D филми. Впечатлението ми от IMAX-а (където гледахме Journey to Space) е че извитият купул на планетариума, който се ползва за екран въобще не е пригоден за такъв формат филми. Образът излиза крив, но пък... сигурно това му е чара :P Дублажите са на датски, като има опция да си включиш слушалки за английско озвучение. Ако не си носиш слушалки, ще ти продадат такива за 50 DKK. Постоянната експозиция определено е интересна. Макети на Международната Космическа Станция, Хъбъл, Mars Polar Lander, Вояджър и още няколко космически апарата. Устройства летяли в космоса, интерактивни инсталации, игри и училищни стаи. Тук се намира и най-големия истински лунен камък, който е донесен от мисиите Аполо до луната. IMG_7237 IMG_7250 IMG_7253 Билетът за планетариума включва и филм по избор и струва 144 DKK. Ако сте с Copenhagen Card, това ви е безплатно и получавате по 1 филм за всеки 24 часа от картата (ние бяхме със 72-часова карта и имахме 3 безплатни филма)

Кастелет (Kastellet)

Кастелет е военно укрепление във формата на петолъчка. В момента се използва като парк - по алеите тичат хора, разхождат кучета, птички чуруликат и патки плуват във водния ров. Но и същевременно комплексът продължава да функционира като военна територия. IMG_7332 IMG_7357 IMG_7365 IMG_7383

Малката Русалка (Den Lille Havfrue)

Това е първата туристическа дестинация, която медиите са ми набивали в главата :) Още от 90-те години в комиксите на Егмонт България имаше игри и томболи за екскурзия до там. Е, 20 години по-късно най-после видяхме тая русалка :) Еми... малка статуйка е, нищо особено. През годините от както е там, статуята е видяла доста вандализъм и политически активизъм. Три пъти са и рязали главата, два пъти - ръцете и един път са я взривявали с динамит. Обличали са я в бурка и са я боядисвали безброй пъти. IMG_7348

Фонтанът на Гефьон (Gefionspringvandet)

Гефьон е богиня на плодородието. Във фонтана тя е изобразена с няколко огромни бика, теглещи плуг, с който разорава морето за да направи място за датските острови. Най-големия фонтан който видяхме - по грандиозност се напъва да стигне римските фонтани... Естествено на площада отпред постоянно се изливаха автобуси с китайски туристи-клонинги :) IMG_7415 IMG_7426

Новото пристанище (Nyhavn)

Това е мястото, което ще видите на най-много картички от Копенхаген :) IMG_7480 Името "ново пристанище" идва малко не на място, понеже целия град е разоран от десетки канали, всеки от които е паркинг за милиони лодки и яхти. Важно за датската култура е че през последните 10 века те са били нация от мореплаватели и търговци. В територията на страната се включват над 400 именувани острови, от които поне 70 са населени. IMG_7491_2_3_tonemapped От Новото Пристанище през половин час тръгват разходки с лодки. Цялата разходка трае около един час и минава няколко километра канали. Удряте си главите в няколко от по-ниските мостове и лодката остъргва боята в по-острите завои. Маршрутът излиза в по-големи канали и заливи, минава покрай Операта (тя си има своя собствена стоянка :) и покрай статуята на Малката Русалка. IMG_7524 IMG_7561 Цената на такава разходка е около 25 DKK, но е безплатна с Copenhagen Card.

Църквата на нашия спасител (Vor Frelsers Kirke)

Църквата е най-известна с кулата си със спираловидно стълбище. То се извисява на 90 метра височина и е едно от най-високите места в Копенхаген. Съответно и гледката отгоре е златна :) За да стигнете до върха трябва да започнете катеренето по тясно дървено стълбище. Под "тясно" имам предвид че слизащ и изкачващ се човек могат да се разминат само ако си свалят раниците, и дори и тогава това ще бъде доста интимно преживяване :) IMG_7590 IMG_7591 IMG_7593 Слава богу, веднъж излезете ли над нивото на покрива, стълбището излиза отвън. Става малко по-широко, проветрено и започват гледките. IMG_7599 IMG_7606 Църквата има концертен карийон - комплекс от 48 камбани, свирещи в 4 октави. Те свирят различна мелодия на всеки час. И за да е пълна музикалната картинка, трябва да добавим и органът, изграден от над 4000 тръби. Да - църквата изнася концерти :) По 15-20 на година с неделните служби. IMG_7637 Билетът за изкачване на кулата струва 30-40 DKK, но влиза в списъка на безплатните атракции в Copenhagen Card.

Experimentarium City

Експериментариумът представлява едно огромно хале, изпълнено с експонати демонстриращи различни физични закони, химични реакции, изобретения и технологии. Започва с няколко игри в стил "бързи-смели-сръчни", след което захапва яко на тема наука и техника. Може да видите как се движат на вълни опънатите струни на китарата, да направите музика с орган, задвижван с газова горелка, да си играете с ветрогенератори и колелета произвеждащи електрическа енергия... Цялата работа е направена семпло - за деца. За децата не знам, но мен можете да ме оставите там с храна и вода и да ме приберете на другия ден :) А децата... вкарайте някое там и ви гарантирам, че доста ще се запали. Така се произвежда учена нация, не с чалга и цигари. IMG_7663 IMG_7668 Входът струваше 140 DKK, безплатен с Copenhagen Card.

Аквариум "Синята планета" (Den Blå Planet)

Отворен през 2013-та година аквариумът показва над 53 експоната, разделени в 5 главни отсека - дъждовна гора, големите африкански езера, еволюция и адаптация, студени води и топлите морета. До всяко аквариумче има информационно табло за видовете и средата им на обитание. Данните са на датски, шведски и английски и са повече от подробни. На няколко места имаше игри за децата и маси за пикник. Черешката на тортата е огромния резервоар на акулите, в който се влиза от страни през стъклен тунел. Целия аквариум беше представен по суперски начин и печели място в личното ми Топ 3 на зоо-изложения :) IMG_7709 IMG_7728 Пред нас нахраниха пираните. Момичето поне 15 минути обяснява на датски разни факти, а после специално ни обърна внимание на английски за нашата групичка. Всъщност пираните са страхливи риби и нападат само мъртва плячка и леш. "Викаме им кокошките" казва мацката :) IMG_7748 IMG_7764 IMG_7774 IMG_7778 Билетът за това чудо на чудесата струва 170 DKK, безплатен с Copenhagen Card.

Spiseloppen

След толкова много културно-масови дейности, време е да преминем и към някоя по-деликатесна :) Търсихме евтино ресторантче и Trip Advisor ни прати в Християния. Самата Християния е хипарски квартал, възникнал през 70-те години с претенцията да е самоуправляващ се "град в града". Обстановката е доста съмнителна и нощно време е добре човек да следи дали бъбреците му не са напуснали случайно тялото. Така че бяхме много приятно изненадани да попаднем на това прекрасно ресторантче. Вечеря на свещи, приглушено осветление, гости в ризи и сака чакащи ред за маса. Невероятна еленска пържола. Бих отишъл пак :) IMG_7843

Копенхагенски зоопарк (København Zoo)

Зоопаркът е един от най-старите в Европа и се помещава на цели 11 хектара площ. По средата е разделен от булевард Roskildevej, под който се минава с тунел. Има дървена наблюдателна кула, подобна по дизайн на Айфеловата кула. Животинските видове са разнообразни, включват и единствената в Европа експозиция на тазманийски дяволи. Много хабитати предлагат гледка отвън и отвътре. Така примерно слоновете имат обширна отворена площ, но също така и внушителна вътрешна - с модерен остъклен таван. Пред нас хранеха тюлените, което си беше зрелище. Посетителите оставят велосипедите отвън, където се получава нещо като велосипедна гора, а за вътре си взимат ръчни колички, в които си теглят багажа и децата :) Пред закритите експозиции обикновено има паркинг за детски колички и там е зрелище :) IMG_7881 IMG_7886 IMG_7905 IMG_7918 IMG_7938 IMG_7943 Копенхагенският зоопарк преди време се прочу в медиите в отрицателна светлина с коленето на жирафа Мариус. Бяхме си приготвили вилиците и ножовете за жирафски вратни пържоли, но следващото колене на жираф нямало да бъде преди коледа. IMG_8017 IMG_8024 Билетът за зоопарка струва 170 DKK и влиза безплатно в Copenhagen Card. Билетът за наблюдателницата се плаща отделно и мисля че беше около 50 DKK.

Цистерните (Cisternerne)

Цистерните едно време са били част от водоснабдителната мрежа на града. Прокопани в средата на 19-ти век и са били действащи до 1981 г. След това са били пресушени и от тогава насам се използват за концерти, изложби и други събития. Влиза се през две стъклени пирамиди в парка пред зоопарка. В голямата пещера акустиката е убиец и съответно ееричната музика, която се върти кара да ти настръхнат космите на ръцете. IMG_8051 IMG_8074 Билетът струва 50 DKK и това бяха най-яките 50 крони похарчени извън Copenhagen Card :)

Бирарията Карлсберг (Visit Carlsberg)

Посетителския тур е доста нашумяла атракция за Копенхаген. Показва процеса в правенето на бирата, история на пивоварството и елементи от ежедневието на бираджиите. Има музей с хиляди бутилки от целия свят, включително и няколко реда български бири :) Интересно че на бутилки от ранното начало на 20-ти век могат да се забележат свастики, и то дори това е било доста употребяван елемент. Свастиката всъщност е предмет-талисман носещ щастие и добро, но нацистите са изопачили символа. Или просто партията е обичала да пие Карлсберг, понеже този символ краси повечето им бутилки от преди нацистките години :) IMG_8103 IMG_8110 IMG_8117 Билетът струва 90 DKK и включва две малки бири :) Безплатен с Copenhagen Card. Ако си падате по бирен туризъм, препоръчвам ви и музея на Загорка в Стара Загора :)

Кръглата Кула (Rundetårn)

Кръглата кула е един от най-отличителните знаци на Копенхаген. Построена за обсерватория през 17-ти век, и използвана и до днес. До върха се стига по уникален спираловиден коридор без стълби. Цар Петър Велики е изкачил кулата на кон, теглейки карета с царицата отзад. Централното ядро е кухо и се е използвало като кота нула при триангулачното измерване на държавата. С височината си от 34 метра, сградата е била небостъргач за времето си. Обсерваторията е действаща и в сегашно време, но Копенхаген доста се е разрастнал от едно време и вече светлините от града много пречат за нощните наблюдения. IMG_8157 IMG_8169 IMG_8175 Билетът струва 25 DKK и е безплатен с Copenhagen Card. Освен това, кулата е една от малкото атракции работещи след 17 часа, така че е идеална за уплътняване на времето и наслаждаване на залеза от високо.

Замъкът Розенборг (Rosenborg Slot)

Розенборг е ренесансов замък, построен през 17-ти век за лятна провинциална резиденция на крал Кристиян IV. Замъкът е сравнително малък отвън, но богат отвътре. Два етажа, всеки от които състоящ се от около десетина стаи, огромна тронна зала най-отгоре и съкровищница в мазето са на разположението на туристите. Всяка стая е обазаведена в характерен за нея си стил. Така могат да бъдат наречени "огледалната стая", "мраморната стая", "синята стая" и т.н. Пред двореца има стража, която се сменя със скромна церемония в 12 часа на обяд. Голяма част от съкровищницата е отделена за колекция от предмети изработени от слонова кост. Това е било хоби на висшата класа и в една от горните стаи има изложен струг за слонова кост, където са изработени някои от артефактите. IMG_8246 IMG_8247 IMG_8267 IMG_8269 IMG_8302 В най-дълбоката съкровищница се влиза през 40-сантиметрова противоатомна врата - вътре са изложени царските бижута и корони. IMG_8308 Билетът струва 90 DKK и е безплатен с Copenhagen Card. ------------ Ами... това е. Останаха доста места, които не можахме да видим - Тиволи, Копенхагенския музей, Природонаучния музей, още замъци и пристанища... Мислех че Копенхаген ще се окаже скучен град, а за мен нямаше и минутка скука и покой :) Имам чувството че добре оползотворихме ограниченото си време там, а и дори набелязахме точки за следващия път ;)