Глазгоу - какво видяхме

Публикувано на 23 ноември, 2016
Направихме си едно малко пътешествие из двата най-големи града на Шотландия - Глазгоу и Единбург. Върнахме се с много впечатления, а конкретно за местата които посетихме ще разкажа тук :)
Съдържание
  1. Музеят "The Hunterian"
  2. Ботаническата градина
  3. Площад "Св. Джордж"
  4. Катедралата "Св. Мънго"
  5. Некрополис
  6. Пивоварна "Tennent's"
  7. Глазгоуски център на науките
  8. Музея на транспорта
  9. Корабът-музей Glenlee
  10. Музей-галерия "Kelvingrove"

Музеят "The Hunterian" нагоре

Най-старият музей в Шотландия се разполага на третия етаж от Глазгоуския университет. Идеята, средствата и първоначалната колеция от експонати е принадлежала на Уилям Хънтър, на който е кръстен музея. Зоология, анатомия, история, технологии... тук има всичко :) IMG_1290 IMG_1294 IMG_1299 Много богат музей, който набързо ни скри шапките. Основната експозиция се намира в огромно двуетажно помещение. IMG_1314 Богата е колеция с анатомични препарати и оригинални инструменти, използвани в медицината преди 3 века. Не ми стигат точните термини да опиша всичките чудеса, които се намират тук. Някои от похватите, използвани през ренесанса биха ни се сторили като варващина в днешно време, но така се прави прогрес. Сатъри, паразити, ампутирани крайници - има. Гипсова отливка от мъртва родилка, барабар с фетуса - има. Череп, болен от тумор на костите - има. IMG_1315 Самият Глазгоуски университет е фотогеничен - сградата е като излязла от филм за Хари Потър. IMG_1326 IMG_1336 Цена за вход: безплатно.

Ботаничската градина нагоре

Ботаническата градина на Глазгоу се намира недалеч от Глазгоуския университет. Тя представлява широк парк с няколко закрити оранжерийни постройки. Първа среща с дебелите английски катерици, просещи си храна и внимание :) IMG_1372 Есента тук беше в разгара си. Красиви, ярки огнени дървени прически, пренасящи се от короните по вечно-зелените ливади под тях. IMG_1378 Първата сграда в която влизаме прилича на замръзнал парашут :) IMG_1380 IMG_1386 Овалната основна галерия е лабиринт от пътечки и живи плетове. Намираме се в тропика :) Леко в страни е галерията с месоядни растения. IMG_1401 "Месоядни" е много силно казано :) Растенията извличат хранителни вещества от насекомите - да. За целта обикновено чушката има дълбоко и хлъзгаво гърло, което хваща в капан попадналото вътре насекомо. С течение на времето то умира и ензимната каша създавана от цветето отнема хранителните вещества. IMG_1402 IMG_1405 Интересен факт за венерината мухоловка, която познаваме и тук: тя "ловува" чрез затваряне на капанче от челюсти около попадналото вътре насекомо. Но това не е нещо толкова зрелищно, колкото го показват по художествените филми :) През целия живот на растението, в капанчето му попадат средно три насекоми. Храносмилането отнема около 10 дни. Можете да провокирате затваряне на капанчето като го докоснете с някакъв предмет. Но чрез това си действие отнемате едното от трите затваряния, за които растението има енергия и го обричате на гладна смърт :) IMG_1416 Втората голяма оранжерия представлява комплекс от свързани тунели. Всяка отсечка имитира различен биотоп с различни настройки на температура, осветеност и влажност. Екваториална гора, джунгла, мексиканска пустиня - тук има всичко :) IMG_1421 В откритата част от парка се намира детски кът с опитно поле. Клубът по градинарство има ежеседмични сбирки, в които се учат как да отглеждат растения. IMG_1472 IMG_1473 Цена за вход: безплатно.

Площад "Св. Джордж" нагоре

Площадът е доста крайъгълно място в историческия и търговски център на Глазгоу. В единия му край се намира кметството, в което има зрелищен интериор запазен от вековете. За съжаление нямахме време да направим обиколка вътре, но поне видях площада. IMG_1512 Площадът е заобиколен от статии на герои от войните. Шотландците особено много си държат на ветераните. Отделят им повече внимание от колкото ние на нашите освободителни герои. Навсякъде има статуи, плочи, напомняния че ако не са били те, сега Европа би изглеждала по съвсем различен начин. Текст от плоча на жп-гарата: "От тези коловози са тръгнали на война десетки хиляди мъже, много от които тук за последен път са видели любимите си"... IMG_1514

Катедралата "Св. Мънго" нагоре

Катедралата е като излязла от филм с величествената си готическа архитектура. IMG_1791 Историята ѝ започва през късния 12-ти век. Мощите на св. Мънго са положени в подземна крипта, която може да се посети. IMG_1797 През 16-ти век катедралата е играла важна роля за подписване на мирни договори, оформили бъдещето на Глазгоу. IMG_1798 IMG_1808 Размери, архитектура, изкуство... Катедралата е внушителна по всеки параграф. Основа за църковната музика е огромния викториански орган инсталиран през 19-ти век. IMG_1809 И други знатни особни са погребани в криптите на катедралата. IMG_1820 Цена за вход: безплатно.

Некрополис нагоре

Некрополисът е широко викторианско гробище, превзело един от високите хълмове на Глазгоу. Намира се точно зад катедралата "Св. Мънго". 3 500 паметника и крипти красят зеления хълм. IMG_1847 IMG_1858 Гробището е строено като парк. Алеи, тунели от дървесни корони. Усамотени кътчета. Колкото по-нагоре се приближаваме към върха, толкова по-големи стават паметниците. Знатните семейства са положени в собствени гробници, а за простолюдието понякога са били отредени и общи гробове. Над 50 000 души са погребани тук. IMG_1861 В оригиналния проект на некрополиса е бил предвиден вход през тунел, който в последствие е бил отхвърлен като непграгматичен. В днешно време достъпа се осъществява само през калдаръмения "Мост на въздишките" свързващ зеления хълм с катедралата. Цена за вход: безплатно.

Пивоварна "Tennent's" нагоре

След толкова много културен туризъм заслужаваме малко бирен туризъм :) Пивоварната е една от най-големите в Шотландия. Леко скучновата обиколка, общо взето - вътре влизат вода, хмел и ечемик и излиза бира :) Обиколките на Carlsberg в Копенхаген или ако щете - на Загорка в Стара Загора са по-интересни :) Интересен факт: снимка на тайната рецепта от контролната зала изтекла във Фейсбук и от тогава насам не дават да се снима във фабриката :) За това пък се снимахме в съседната пивоварна - Drygate, където обстановката е по-пивка и хапнахме на обяд :) Цена за вход: £7.50, която включва и дегустация на няколко бири. IMG_1874

Глазгоуски център на науките нагоре

IMG_1879 Научния център е актракцион с експонати демонстриращи различни физични закони, химични реакции, експерименти и т.н. Всичко е по-скоро ориентирано към децата и цели да събуди интересът им към науката и да ги опази от чалгата :) Центърът има два основни етажа, планетариум, наблюдателна кула и IMAX кино. За съжаление пристигнахме само един час преди затварянето на центъра. Всичко интересно в Глазгоу затваря в 5 следобяд. Нямаше време да разгледаме добре, та седнахме само на едно филмче в планетариума. Много надъхана мацка ни разведе из космоса. Наблюдателната кула, извисяваща се на 127 метра може да се върти на 360 градуса от основата си и е записана в книгата на рекордите на Гинес. За съжаление кулата беше затворена за зимния сезон. Всъщност тя е била затворена през по-голямата част от живота си. Още с отварянето ѝ са започнали проблеми със сигурността и конструкцията. Казват че след зимата отново ще бъде отворена - освен да се върнем да проверим :) Цена за вход: £11 (научна експозиция) + £3 (планетариум) + £2.50 (IMAX) + £3.50 (кулата).

Музеят на транспорта нагоре

Глазгоуският музей на транспорта се намира на брега на река Клайд. Влакове, коли, пресъздадени средновековни улици с карети и стари магазинчета... Колекцията от хиляда кораба на Нейно Величество напомня коя военоморска империя е владяла света векове наред... IMG_1926 Музеят има ресторантче, в което правят хубава панирана треска, и не чак толкова хубава супа грах :) IMG_1931 Цена за вход: безплатно.

Корабът-музей Glenlee нагоре

Корабът е закотвен точно зад Музея на транспорта, но заслужава своя собствена точка, ако не и цяла отделна статия :) IMG_1974 Glenlee е ветроходен търговски кораб от края на 19-ти век. 3000-тонен барк, дълъг 80 метра, три основни мачти, плаващ през целия си живот под италиански, испански и английски флаг. Няма ме в морската терминология, така че от мен с две думи - корабът е карал на платна, но имаше и двигател. Екипажът е бил около 20-на човека, натъпкани в тясна обща каюта. Важните хора са имали собствени покои - капитана, първия помощник, доктора, готвача... В днешни времена корабът е идеално реставриран чак до последния детайл - пластмасовите мишки навсякъде :) IMG_1947 IMG_1978 Слизахме в трюма. Отново движещи се механизми и нагледно показване - "ето, с този скрипец се е спускал товара до най-долната палуба, ако искате можете да спуснете нещо долу" :) Отделена детска градина, ресторантче... идилия. Докторската каюта с медицинската чанта, състояща се от шишенца с общи етикети: "шише против главобол", "шише против кашлица", "шише ако ти падат зъбите" :) Много интересен кораб-музей. Ние защо нямаме такива? Цена за вход: безплатно.

Музей-галерия "Kelvingrove" нагоре

IMG_1991 Поредният английски мега-музей, създаден да предизвиква съжаление от недостатъчното време на пътника :) IMG_1997 Колекцията от предмети на изкуството не ме впечатли толкова, колкото стъкления кошер с живи пчели. Това вече не се вижда всеки път! IMG_2000 Микроскопи, препарати - яко природо-научно крило. В централната зала на музея се провеждаше концерт на орган. IMG_2012 IMG_2017 Цена за вход: безплатно.