Великден ден 1 - по Искърското дефиле

Дойдоха четири почивни дни, а планът беше ясен - скали, пещери и водопади, 1000 км из Дивия Северозапад :)
Живописното Искърско дефиле не може да се пресъздаде в суха литература - то трябва да се почувства. Каньонът на река Искър, надвисналите скални венци и червените покриви, кокетно накацали по зелените полегати хълмове... Място богато на история и природа. Десетки интересни местенца, от които трябваше да изберем само няколко които са ни по път.
Съдържание
  1. Водопадът Бовска скакля
  2. Лакатнишки скали
  3. Черепишки манастир
  4. Ритлите
  5. Мездра - калето

Водопадът Бовска скакля нагоре

Предния път направих разходка по цялата Вазовска пътека, но сега времето беше кът и трябваше да препускаме нататък. За това минахме на бързо през горния паркинг в село Заселе. Там ни посрещнаха едни космати уши :) Гледката от панорамната площадка: Стръмнината на пътеката нататък идеално си личи тук - оградата рязко изчезва :) Минахме над вадичката, образуваща Скаклята и като че ли ни заваля дъжд. Облаци имаше, но - не... това беше вятър, връщащ водопада обратно нагоре :)

Лакатнишки скали нагоре

Бърза отбивка до паметника на септемврийците. Времето беше подходящо за ниски мъгли, но излезе вятър, който отвяваше всичко. Цял ден се движехме под черни облаци, които се каниха да ни удавят в дъжд. Ако не друго, поне небето беше фотогенично :)

Черепишки манастир нагоре

Тук опашката от паркирали автомобили беше се изляла от паркинга и продължаваше до главния път горе. Ситуацията се виждаше още от пътя, но на пук някои "великденски християни" се насилваха да паркират колкото може по-надолу, ако може - и в самата църква... Голям фраш беше, манастирът свали 1 бира от бирената си класация :D Костницата с тлените останки на загиналите в освободителните борби: Музейните експонати във Вазовия кът: На тръгване се отбихме до една скала с хубава гледка надолу към манастира.

Ритлите нагоре

Ритлите са няколко каменни гребена, които разсичат зелените склонове на планината. Наблизо се намира местността "Рашов дол", където е лобното място на десет ботеви четници. В друга посока има интересни останки от ранно-християнска базилика и средновековна църква. Местен човек видя че сме наизвадили фотоапаратите и започна да ни обяснява за друга местна забележителност - Сцепения камък, намиращ се над селото. Оставихме го за следващия път :)

Мездра - калето нагоре

За финал на отсечката през Искърското дефиле минахме през крепостта в град Мездра. Калето се намира точно до главния път. Човек няма как да се обърка с изобилието от табелки. Тук през древността е минавал римския път свързващ Сердика с град Ескус (намиращ се около Никопол). Мястото е било главен кръстопът, средище на култури и занаяти. От медно-каменната епоха насам тук винаги е съществувало селище. Калето е имало различни предназначения през вековете - от езическо светилище, до римско военно укрепление. Така завърши културната програма за първия ден от нашата Великденска обиколка :)