Пещерният свят на Будапеща

Публикувано на 26 ноември, 2019

С какво е известна Будапеща? С готическата архитектура и стария град? Със спа комплексите и минералните бани? С мостовете над река Дунав?


Освен всичко това Будапеща е също столицата на пещерите :) Тя е единствената световна столица, под която се намират пещери с отличителен размер и дължина! До момента са изследвани над 30 км от пещерните системи, като това число се увеличава всяка година :) Обособени са над 200 пещери, като няколко от тях са облагородени за посещение от кашкавал туристи :)

Така един дъждовен ден се озовахме пред Szemlő-hegyi Barlang. Опитвах се да си вържа езика на фльонга и да произнеса името, но не ми се отдаваше :) Имахме резервация за две от пещерите - малко по-скъп тур, който се предполагаше че показва малко повече от стандартните разходки.

Пещерата още не беше отворила, а малко по малко започна да се събира разнородна група. От някъде се изсипа стройна колона хванати по две деца. Мислех си - "Дано да си продължат напред по пътя", а те точно напук - строиха се чинно пред инфо-центъра :)

Часът беше безбожно рано (10), кафе нямаше никакво, а главата ми се приготвяше да се подуе като балон от детско врякане :)

Всъщност, майтапя се - мога само да се радвам от инициативата за организирани посещения на такива места. Сто пъти по-добре от това да заведеш детето в мола или "на фризьорка".

Но все пак - слава богу - нашият екскурзовод реши да ни пощади - пусна детската градина напред :) Чакахме още няколко члена на нашия екипаж и през това време ни прожектираха интересно филмче. 3D снимки от изследваните пещери и пространствени схеми. Няколко неща ми хванаха сърцето. Дълбоко синьо подземно езеро - използвано за тренировки на водолази. Колосални коридори, в които човек изглеждаше като малка буболечка. Много добре подготвен материал, особено добре представен в 3D!

15 минути излетяха много бързо, когато пристигнаха и останалите записани за тура. Излязохме от прожекционната зала и какво да видим - нова колона хлапета, строена пред пещерата! :) Но за щастие оказа се, че пещерата не е праволинейна и можехме да поемем по различни маршрути. Е, имахме няколко пресечни точки с детската градина, но положението беше търпимо.

Влизаме през изкуствено прокопан вход. Естествените са няколко, но са тесни и нечовешки.

Малко по-навътре започнаха скалните образувания. "Пуканки" и "карфиоли" - неща, които до колкото разбирам не са често срещани по другите пещери. По-отчетливвите форми бяха кръстени с артиистични имена. Изглежда хуморът на пещерняците беше еднакъв по целия свят - голям опъпчен плосък триъгълник беше наречен "Езикът на тъщата"... :)

Вървяхме по бетонна пътечка - сравнително суха и с добро сцепление. Антипод на хлъзгавата пързала, която е нашата Магура... Пещерата не просто беше достъпна за деца и възрастни - в по-голямата си част дори беше проходима за инвалидни колички.

Част от камъка беше остърган, за да покаже скалата отдолу. Под пуканките лежаха красиви плоски кристали. "Виждате ли всички пуканки наоколо? Те се образуват върху основа от такива кристали. Навсякъде където виждате пуканки, отдолу е нещо такова"

Стигнахме до вертикална шахта, пробита много отдавна. Едно време е имало планове пещерата да се превърне в болница за белодробни заболявания. Въздухът в пещерата влияе положително на редица респираторни заболявания. Мисля че и в момента се предлагаха някакви "процедури", но не можах да разбера от ценоразписите в инфо центъра. Унгарският ми език не го бива :)

Нещо неочаквано - в пещерата липсваха най-често срещаните форми - сталактити, сталагмити и сталактони. Пещерата е образувана от преминаването на топла минерална вода, която не е позволила създаването на подобни образувания. Единствените сталактити, които видяхме бяха "изкуствени" - без особена стойност. Водачът ни каза че ги подкастряли през някакво време :)

В тъмното дебнеше Баба Яга. Осветлението навсякъде беше много добро и помагащо на съзнанието да намери правилните форми :)

Както си обикаляхме и изведнъж се оказахме навън. Това не беше дупката, през която влязохме. Намирахме се малко по-нагоре по същото баирче в малък затворен парк. Около нас бяха подредени разнообразни скални отломъци - мемориали на загинали спелеолози...

С това привърши разходката ни в Szemlő-hegyi Barlang.

Но пред нас имахме още една пещера - Pál-völgyi-cseppkőbarlang. До нея трябваше да повървим 15 минути по улиците на града. Удобно време за задаване на въпроси към нашия водач :) Все още се учудвам каква благодат може да е да имаш такива местенца буквално под мазето си. Така се прави туризъм!

Входът за Pál-völgyi-cseppkőbarlang се намира в малък парк. Инфо центърът беше интересно декорирано кафе.

Тук можеше да се наблюдава рядък вид пещерна котка в естествената ѝ среда:

Входът беше съвсем наблизо отзад, този път се разминахме с очакваните безкрайните колони дечица :)

Тази пещера беше коренно различна. Имаше сталактити, сталагмити и сталактони. Водачът ни изрази учудване - двете пещери са с една и съща възраст и геология, през тях дори минава една и съща вода - свързани са на някакво ниво. Тогава защо двете са напълно различни по образувания?

Няколко крокодила и скорпиона от залата на животните:

Още някакъв дзвер, може би от рода на тъщите и свекървите :)

Вървяхме по подобна бетонна пътечка, но вече тази пещера не ставаше за инвалидни колички. Теренът тук беше доста по-разчупен. Стръмни стълби се редуваха нагоре и надолу.

В тази пещера имаше и прилепи. (Следваха показни припадания от към дамската половина на групата :) )

При внимателно вглеждане в стените се забелязваха и дребни фосили :)

Залата на 7-те джуджета, корабите и пиратското съкровище:

И още сополи, вимета и пипалата на великия Ктулху:

От пещерата са разкрити към 9 км, но нашото с посещение прекосихме едвам 500 метра от тях. Напълно достатъчно, за да се откъснем от туристическите капани на повърхността и да се докоснем до един извънземен свят :)

Ако посещението до тук ви е харесало или денят е особено дъждовен, може да продължите тематично със скалния параклис на Гелерт тепе или с музея "Болница в камъка", който е и отчасти противоатомен бункер. Но тези обект си заслужават съвсем собствен самостоятелен пост, така че нека спрем до тук и довиждане за сега :)

Местоположение на Szemlő-hegyi Barlang: цък за Street View
Местоположение на Pál-völgyi-cseppkőbarlang: цък за Street View